Na vijf voorbereidende jaren ziet kOsh er helemaal anders uit. Zo lopen de leerlingen van de eerste graad vanaf volgend schooljaar school op campus Burchtstraat, ongeacht de richting die ze volgen. Zowel leerkrachten als ouders en leerlingen zijn vol lof over de brede eerste graad  van kOsh.

“Via een brede eerste graad willen we de basisvorming zo eenvormig mogelijk houden, zodat de leerlingen na de eerste graad een ruime studiekeuze hebben”, vertelt directeur eerste graad Vera Versweyveld. Hoewel de hele eerste graad hetzelfde leerplan heeft, worden leerlingen met hetzelfde profiel samen gezet om verdieping of remediëring te bereiken.

Positieve reacties

“De overgang is bijzonder vlot verlopen en ik hoor overal positieve reacties,” zegt Vera Versweyveld. De leerkrachten hebben nu heel wat extra vakcollega’s, waardoor er meer samenwerking en onderlinge uitwisseling mogelijk is. De ouders zijn bij dat hun zoon of dochter nog wat langer kind kan blijven en zijn tevreden over het zorgbeleid. De leerlingen zoeken ook vriendjes en vriendinnetjes buiten hun klasgroep en laten hun stem gelden in de leerlingenraad.

Overstap naar secundair

kOsh begeleidt de ouders en leerlingen bij de overgang naar het secundair onderwijs. Zo organiseerde kOsh  begin februari het project “Kieswijzer”. Hierin konden meer dan duizend leerlingen van het zesde leerjaar uit de brede regio via allerlei workshops kennismaken met de verschillende studiemogelijkheden en met het reilen en zeilen op een middelbare school. Voor de ouders heeft kOsh op woensdag 12 maart een infoavond georganiseerd.

Voorloper

Door een brede eerste graad aan te bieden, loopt kOsh voor op de plannen van minister van Onderwijs  Smet. Ouders en leerlingen van het zesde leerjaar die graag meer willen weten over de brede eerste graad zijn welkom op de opendeurdag op 11 mei van 10 tot 17u (Burchtstraat 14, Herentals).

Over kOsh

Katholiek Onderwijs Stad Herentals is sinds 2001 een katholieke scholengemeenschap. Ook de katholieke basisscholen behoren tot kOsh. Sinds september 2013 zijn de vijf katholieke secundaire scholen omgevormd tot campussen. kOsh kiest voor een brede eerste graad, wat de keuze na het tweede jaar gemakkelijker moet maken. Met deze verhuisbewegingen verdwijnen bovendien de dubbels in het aanbod. kOsh bereidde de overstap vijf jaar lang voor, en is zo voorloper van de plannen van minister van Onderwijs Smet.